Sinterklaasliedjes

sinterklaasliedjesSinterklaasliedjes horen bij het kinderfeest bij uitstek: Sinterklaas. Elk kind kent het feest en kan vaak ook alle sinterklaasliedjes meezingen. Tenminste als er thuis natuurlijk goed wordt geoefend. Want dit feest is maar 1 keer per jaar en na al die maanden wachten zijn de teksten van deze liedjes vaak wat weggezakt. Daarom is het goed dat op kinderliedjesvanvroeger.nl een groot aantal sinterklaasliedjes te vinden zijn. Lees de teksten even goed door, kijk en luister naar de filmpjes en dan natuurlijk goed oefenen. Want wie het mooiste zingt bij de schoorsteen krijgt het mooiste cadeau!

Sinterklaasliedjes teksten

Hieronder vind je de sinterklaasliedjes tekst van heel veel mooie liedjes. Je kunt vaak ook sinterklaasliedjes luisteren en kijken want vaak staat er een filmpje van Youtube bij.

Sinterklaasliedjes op Youtube

Wil je naast de tekst ook nog de melodie horen van het sinterklaasliedje dan is Youtube de ideale bron. Kijk en luister bijvoorbeeld eens naar onderstaande Youtube Sinterklaasliedjes video. Dan ken je niet alleen de tekst van Zie ginds komt de stoomboot, maar weet je ook wat de melodie is.

Sinterklaasliedjes van vroeger

Sinterklaasliedjes werden vroeger net als nu gezongen in de aanloop naar Sinterklaas. Natuurlijk wordt er dan veel geoefend en als de sint aankomt dan barst het los. De hele middag wordt er dan gezongen. De avond nadat de sint is aangekomen wordt er daarna gezongen bij het zetten van de schoen. Vaak mag dat meerdere keren tot sinterklaasavond. Sinterklaasavond is bij uitstek het moment om weer sinterklaasliedjes te zingen. Met als uitsmijter Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht als de goedheiligman de cadeautjes komt langsbrengen.

Sinterklaasliedjes en zwarte piet

Tot een paar jaar geleden was er nog niet zoveel aan de hand. Echter opeens was er toen in Amerika iemand die vond dat het zingen over zwarte piet niet meer kon. Het was racistisch en terug te leiden naar de slaventijd waar Nederland ook een rol inspeelde. Opeens mochten de traditionele sinterklaasliedjes niet meer over zwarte piet gaan. Onzin natuurlijk. Zwarte piet is de held van de kinderen en is niet zwart omdat het een zwarte slaaf is, maar omdat hij zo vaak door de schoorsteen is geweest dat hij helemaal zwart is. Toen werden het dus liedjes over Piet en niet meer over zwarte piet, de knecht van Sinterklaas. Op deze site vind je trouwens voornamelijk de traditionele sinterklaasliedjes. De nieuwe liedjes zijn er ook, kijk dan even naar de nieuwe sinterklaasliedjes.

Uitzwaaifeest voor Sinterklaas

zwaaien sinterklaasliedjes

CC BY-NC by Patrick Rasenberg

Een relatief nieuw verschijnsel is het uitzwaaifeest voor Sinterklaas. Wellicht bedacht door de commercie en goedgepraat door de psychologen, maar het schijnt goed te zijn voor kinderen als ze afscheid nemen van de sint en hem kunnen bedanken voor de mooie cadeaus. En natuurlijk leent ook dit festijn zich weer voor het zingen van sinterklaasliedjes. Traditioneel zou dit dan natuurlijk moeten eindigen met Dag Sinterklaasje!

Als eerste op de hoogte van de nieuwe kinderliedjes?

Laat hieronder je e-mailadres achter.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Alle velden leegmaken